Božič je Jezus

15. Dec 2019 | Nagovori | 0 komentarjev

Vse od vrnitve iz Argentine se vsako leto pred Božičem spomnim velikih plakatov, ki so viseli po velemestu Buenos Aires. Na njih je bila podoba deteta v jaslih in velik napis: »Božič je Jezus!« Pobudo za ta plakat je dal nadškof glavnega mesta Argentine, Jorge Mario Bergoglio. 

Iskreno priznam, da sem pred leti sta stavek razumel kot upor pred nasilno »komercializacijo« praznika Jezusovega rojstva, kjer sta v ospredju potrošništvo in praznovanje, a kmalu od vsega ne ostane skoraj nič. Potem pa se je zgodilo, da je Bergoglio postal papež Frančišek. 
Danes pripravo na božični praznik in samo praznovanje  razumem kot vabilo, da se potopim v Jezusovo skrivnost in zanjo navdušim še druge. Ljuba mi je papeževa misel ki pravi, da »Jezus v knjigi Razodetja trka na naša vrata in čaka, da mu odpremo; a hkrati tudi trka v nas samim, ali pa v Cerkvi, da mu odpremo in ga pustimo, da gre ven«. 
Tudi letos se bodo v skrivnostnih adventnih in božičnih dneh odprla številna srca. To so srca oddaljenih vernikov, ki jim Jezus pomeni bore malo; to so srca iskalcev Resnice in Življenja; to so srca žalostnih, bolnih in preskušanih; to so ranjena srca zlorabljenih; to so srca dvomljivcev; to so srca iz varne razdalje opazujočih, kaj se bo zgodilo. Košček teh src je v vsakem od nas. Jezus prihaja, da bi nam razkril svojo ljubezen in nas rešil nesmisla greha. Ker je Bog, je imel nešteto možnosti, a je izbral najbolj pretresljivo: postal je eden izmed nas, da bi mi postali Njegovi; Bog je postal človek, da bi mi postali božji; izničil se je in ponižal, vse do smrti na križu, da bi nam podaril večnost; bogat v vsem je postal ubog, da bi mi v Njem resnično obogateli. 
Vsem sestram in bratom obeh župnij ter vsem ljudem blage volje iz vsega srca voščim milostni adventni čas ter blagoslovljen praznik Gospodovega rojstva. Dovolimo, da se nas dotakne velika skrivnost: Božič je Jezus!                          Vaš Janez

 

0 komentarjev

Kaj pa vi menite?

Pin It on Pinterest

Deli s prijatelji