Božja beseda, beseda življenja

28. Jan 2019 | Nagovori | 0 komentarjev

Na začetku pridige rad prosim Jezusa, ki je učlovečena Beseda, naj nam pomaga sprejeti vse, kar smo slišali v obeh berilih in evangeliju, da bo tako ta beseda postala del našega življenja in v njem obrodila bogat sad. Na nedeljo Svetega pisma si zelo želim, da bi po naših družinah na častno mesto postavili knjigo Božje besede in jo velikokrat prebirali. Mislim na Jezusa, ki pod srcem matere Marije nagovarja Janeza Krstnika, da ta skače od veselja. Razmišljam o Jezusu, ki ob rojstvu nagovarja začudene pastirce, ko v jaslih zrejo Kralja nebes in zemlje. Opazujem Jezusa, nad katerim se ob krstu v Jordanu zasliši glas nebeškega Očeta, ki ga priznava za ljubljenega Sina. Poslušam Jezusa, ko učencem in zbrani množici razlaga skrivnosti Božjega kraljestva; velikokrat je učencem še posebej razlagal posamezne skrivnosti. Niso vsega razumeli, včasih so se ga bali vprašati, a šli so za Njim.
Koliko prilik, koliko podob iz vsakdanjega življenja, koliko modrosti je skrito v Jezusovih besedah! A to ni zgolj življenjska modrost; krščansko življenje ni skupek pravil in načel, zapovedi in ukazov; krščansko življenje je Jezus. Zato gledam Jezusa, ko molče nosi križ na Kalvarijo in ga molim, razpetega na križu, drevesu življenja.
Veselim se z njim v velikonočnem jutru. Silno mi je všeč njegova spodbuda: “Ne bojte se!” Ob izgovarjanju njegovih besed: “vzemite in jejte,… vzemite in pijte…” pri vsaki sveti maši, ga častim v sveti Evharistiji.
Sveto pismo je najbolj življenjska knjiga, podarjena človeštvu. Je zaklad, ki ne mine in ne zbledi; je zaklad, varen pred roparji; je zaklad, namenjen sleherniku. Zrem v Jezusa in ga prosim, naj nam podari goreče srce, ki bo Božji besedi prisluhnilo, jo sprejelo in nato z življenjem oznanjalo.
Spomnimo se na dva učenca, ki sta po vsem, kar se je z Jezusom zgodilo v Jeruzalemu, žalostna odšla domov v Emavs. Na poti ju sreča Neznanec. Prisluhne jima, se z jima zaplete v pogovor, jima razlaga Božjo besedo in se jima razkrije v lomljenju kruha. To dela Jezus tudi danes!
“Ostani z nami, Gospod!”
Vaš Janez

0 komentarjev

Kaj pa vi menite?

Pin It on Pinterest

Deli s prijatelji