Duhovnik

11. Jul 2021 | Nagovori | 0 komentarjev

Kdo je sprejel vašo dušo ob vstopu v življenje? Duhovnik. Kdo jo hrani, da ji daje moč, da vztraja na svojem romanju? Duhovnik. Kdo jo bo pripravil na srečanje z Bogom in prvič umil to dušo v krvi Jezusa Kristusa? Duhovnik, spet duhovnik.
sv. Janez Marija Vianney


V našem življenju se dogodki, običaji, razvoj in podobno spreminjajo. Kakšna razlika je nastala v zadnjih petdesetih letih v tehniki, politiki, in tudi duhovnem življenju. Pred petintridesetimi leti smo po hribovitih krajih Poljanske doline napeljevali telefonsko omrežje, ki je pa danes praktično neuporabno. Zlasti to velja za mlajšo populacijo, ki hišnega telefona skoraj ne uporablja. Lahko bi se ustavil še pri marsičem.
Razlika pa je tudi pri duhovnem življenju in duhovni oskrbi. Pred petdesetimi leti smo bili duhovniki politično nadzorovani. Samo v cerkvi in v veroučni učilnici, če jo je župnija imela, se je smelo govoriti o veri. Duhovnikov nas je bilo dovolj. Pred 50 leti nas je bilo novomašnikov 62. Danes je vseh bogoslovcev v Sloveniji 20. Ni težko ugotoviti ogromno razliko in veliko pomanjkanje duhovnikov. Kaj bo čez 20 let, ko bomo stari nesposobni za pastoralno delo? Po mojem prepričanju bodo prišli do pomena župnijski pastoralni sveti. Duhovnikov bo samo toliko, da bodo maševali in delili zakramente.
Zdi se mi, da se je treba resno zamisliti. Ali se strinjate z menoj? Ne bi bilo prav, da se bi vera ohranila samo v majhnih občestvih kot so zakonske, molitvene in še kakšne podobne skupine. Vse vabim, da molimo pogosto za nove duhovniške in redovniške poklice, da vas bo čim kasneje prizadela duhovna suša. Te skromne misli vam polagam v srce ob moji petdeset letnici duhovništva.
zlatomašnik Kralj Jakob

0 komentarjev

Kaj pa vi menite?

Pin It on Pinterest

Deli s prijatelji