Jaz, Janez, sem videl novo nebo in novo zemljo.

7. Jun 2019 | Nagovori | 0 komentarjev

Tri dni po prelepem praznovanju v Novi Oselici (četrtek, 16. maja), je Božja beseda 5. velikonočne nedelje razkrila globok pomen omenjenega dogodka. V drugem berilu, v odlomku iz knjige Razodetja (21. poglavje, od 1. do 5. vrstice) smo brali in slišali: ‘Jaz, Janez, sem videl novo nebo in novo zemljo. Kajti prvo nebo in prva zemlja sta izginila in morja ni bilo več. Videl sem tudi sveto mesto, novi Jeruzalem, ko je prihajal z neba od Boga, pripravljen kakor nevesta, ki se je ozaljšala za svojega ženina. In zaslišal sem močen glas, ki je prišel od prestola in rekel: »Glej, prebivališče Boga med ljudmi! In prebival bo z njimi, oni bodo njegova ljudstva in Bog sam bo z njimi, njihov Bog… Kajti prejšnje je minilo.« Tisti, ki je sedél na prestolu, pa je rekel: »Glej, vse delam novo!«.

Omenjeni odlomek me je opogumil, da sem v letošnjem praznovanju zavetnika župnije Nova Oselica (in tudi Ambrahama!) videl prihodnost obeh župnij. Sveto mesto je namreč naveza, ki nastane ob srečanju z Jezusom; seveda to ni zgolj osebno srečanje z Jezusom, ampak tudi medsebojna povezanost sester in bratov, vseh verujočih, v navezi z Jezusom. Mi smo Jezusovo ljudstvo, On pa je z nami, naš Bog. 
V besedah “prejšnje je minilo” prepoznavam zagotovilo, da nas udobno sanjarjenje o “tem, da naj bo tako, kot je vedno bilo” ne bo pripeljalo nikamor. Jezus zagotavlja, da vse dela novo. Resnična povezanost z Njim in s skupnostjo verujočih (s Cerkvijo) nam odpira pogled v prihodnost naših župnij. 
Statistike, računice, predvidevanja, sestanki in načrtovanja bodo prej ali slej obstali pred visokim zidom nesmislov. Gospod, živi Bog, pa bo s silo Svetega Duha ustvarjal velika čuda. Zato bo tudi v prihodnosti živo krščansko občestvo (župnija) bolj kot po zgradbah, fasadah in bančnih računih prepoznano po uresničevanju Jezusove nove zapovedi ljubezni: “Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen!” (Evangelij po Janezu, 13. poglavje, 35. vrstica).

Vaš Janez              

0 komentarjev

Kaj pa vi menite?

Pin It on Pinterest

Deli s prijatelji