Jezus živi!

21. Apr 2019 | Nagovori | 0 komentarjev

Vsako leto isti izziv, vedno znova ista vprašanja, povezana z velikonočnim praznikom: kako verovati v Jezusovo vstajenje? 

Pojdimo na pot, ki nam jo ponujata Sveto pismo in dvatisočletna izkušnja Cerkve. Neka ženska, ime ji je Marija Magdalena, je spoštovanju do Jezusa pridružila še pogum in šla k grobu. Ko je doživela srečanje z živim Jezusom, se je takoj odpravila k apostolom, ki so bili iz strahu pred Judi zaprti v dvorani zadnje večerje. Prestrašeni moški! Niso verjeli Magdaleninim besedam, da Jezus živi, zato so poslali delegacijo; Petra in Janeza – na lastne oči vidita prazen grob in verujeta. Proti večeru se Jezus sreča z razočaranima učencema, ki stopata proti Emavsu; ko jima pripravi “veroučno uro” o vsem, kar v postavi in prerokih piše o njem, se jima razkrije v lomljenju kruha. Srečna učenca se takoj vrneta v Jeruzalem in tam najdeta apostole, ki so že doživeli prvi obisk vstalega Jezusa. 
Potem se je začelo: najprej srečanja z Jezusom in potem pričakovanje prihoda Svetega Duha. Ni lepšega v življenju kristjana od naveze z živim Jezusom. Lahko nas navduši Magdalenin pogum, saj zaradi ljubezni do Jezusa tvega vse in išče svojega Gospoda. Lahko nas pretrese razočaranost dveh učencev, ki se vse do prihoda skrivnostnega neznanca pogovarjata o polomu, ki se je zgodil na Kalvariji. Lahko nas popadeta strah in sebičnost, ki sta apostole vse od prijetja Jezusa pa do njegovega obiska na Veliko noč držala v utesnjenosti previdne razdalje, skrbi za lastno varnost in sterilnosti. Lahko se vse ustavi ob zunanjosti, ki hitro zbledi. 
Toda: “Kristus je vstal od mrtvih!”; slišim ta krik apostola Pavla. Ko so na Binkošti apostoli prejeli Svetega Duha, so se spremenili v pogumne može, ki so pričevali o živem Jezusu. Velika noč nas prebuja v poslanstvu Jezusovih učencev in misijonarjev: Jezusa poslušamo, ga odkrivamo v Božji besedi, ga prejemamo v lomljenem kruhu, sveti Evharistiji, in Ga nato oznanjamo. Vsem ljudem blage volje v župnijah Stara in Nova Oselica voščim blagoslovljeno Veliko noč!                 
Vaš Janez              

0 komentarjev

Kaj pa vi menite?

Pin It on Pinterest

Deli s prijatelji