Kako čuden kralj?!!!

25. Nov 2018 | Nagovori | 0 komentarjev

Na letališču sem se usedel v čakalnico in opazoval vrvež ljudi. Nato sem pregledal spletne novice. Ena izmed njih je pritegnila mojo pozornost: skupina španskih teologov predlaga, da se ukine praznik Kristusa Kralja. Zamislil sem se; razumem jih. Kdor ima izkušnje s kraljevino, zelo težko sprejme podobo Kristusa, monarha, ki zaprt v svojem dvoru, vlada vesoljstvu…
Pogled sem znova usmeril v ljudi. Kako pisana množica obrazov, oblačil, kultur in osebnih zgodovin. Nas Jezus resnično združuje v kraljestvo?
Ko so Jezusa pretepli, opljuvali in nanj zmetali obsodbe vseh vrst, so mu vojaki na glavo nadeli krono, spleteno iz trnja, in ga nato ogrnili v škrlatno rdeč plašč; v posmeh vsem. Jezus je zato zelo čuden kralj. Njegova plemenita krona je ostro bodičevje, ki, posajeno na glavo, v ničemer ne spodbuja samozavesti in ponosne hoje. Njegovo kraljevsko ogrinjalo zakriva trpinčeno telo; nobena svetovno priznana znamka oblačil ne zmore izdelati tega ogrinjala. Njegovo žezlo, v roke na silo potisnjen trs, je palica odločnosti in ljubezni, ki ne potrebuje obdelave pri zlatarskem mojstru. Njegov tron; o kako nori tron, je križ, norost ljubezni do konca, na katerem vladar ne najde udobnega, z žametom obdanega sedišča, pač pa viseč, in oprt na svoje rane, usmerja naš pogled na svoje prebodeno srce. Kristus Kralj ne potrebuje visoko zvenečih naslovov; prav nič mu ni všeč “vaše visočanstvo, vaša prevzvišenost ali eminenca”; hrepeni samo po iskrenem: “Jezus, vate zaupam; ljubim te!”
In potem je tu Jezusov dvor z dvorjani. Če je skesanemu razbojniku obljubil, da bo na večer velikega petka z Njim v raju, kar pomeni, da je razbojnik prvi vstopil v raj Križanega, potem Kralj znova razkriva, da so njegovi ljubljenci, izvoljeni dvorani, ubogi, najmanjši tega sveta. Po odnosu do njih bomo v siju velike sodbe tudi sojeni: “Kar si storil enemu od teh mojih najmanjših, si storil Meni!” Jezus, kralj vesoljstva, upodobi moje srce po svojem Srcu in daj mi milost vere v tvojo sveto navzočnost med nami. Za to čudno kraljestvo se je vredno truditi!

Vaš Janez

0 komentarjev

Kaj pa vi menite?

Pin It on Pinterest

Deli s prijatelji