“Ljudstvo, ki je hodilo v temi, je zagledalo veliko luč” (Izaija, 9,1)

17. Dec 2018 | Nagovori | 0 komentarjev

V napetem pričakovanju praznika Jezusovega rojstva naša srca hrepenijo po veseli novici, pogled pa se usmerja k jaslicam. Za mnoge je Božič praznik življenja.

Čeprav drži, da včasih pozabimo na verski smisel praznovanja Božiča, Bog vseeno daje čutiti svoje sporočilo ljubezni in kliče k ustvarjanju boljšega sveta. Jezus se sklanja k nam kot ubog otrok; ob sebi ima dobro mater in zglednega skrbnika. Vsakemu od nas ljubeznivo in nevsiljivo šepeče: “Tukaj sem, s teboj!” Sprejmimo ga v svoja srca in napolnimo jih z upanjem!

Izkušnja praznovanja Jezusovega rojstva v drugih kulturah me je pripeljala do spoznanja, da je Božič Jezus. Jezus – Bog, ki je postal človek, nas opominja na vrednost slehernega človeka. Spodbuja nas, da si prizadevamo za pravičnost, družbeno sožitje ter solidarnost z najšibkejšimi, z ubogimi.

Mlade, s katerimi se srečujem, želim navdušiti za pozorno opazovanje vsega, kar prinaša vsakdanjik. Jezusa prosim, naj jih napravi občutljive za družbeno pravičnost, pa tudi za srčno molitev kot prošnje za izbiro življenjskega sopotnika in oblikovanje družine, ter življenje v resničnih vrednotah. Rotim Ga, naj jih obvaruje potrošniške miselnosti brez meja, kjer celo človek postane potrošni artikel, saj življenje izgubi svoj smisel. Želim biti spoštljiv do slehernega človeka, a hkrati se odločno zavzemam za ohranitev pristnih krščanskih korenin naše družbe, in še posebno za pogumno pričevanje vseh, ki se po velikem daru Svetega Duha smemo imenovati kristjani, da bi bili tu kjer smo, znamenje Jezusove žive navzočnosti; njegovi učenci in misijonarji.

Vabim vas, da bi v teh dneh prisluhnili sporočilu Božičnega praznika in sanjali o novih časih za vse ljudi blage volje. Zaupam, da bo Jezus, ki je našel zavetje v skromnih jaslih, ta naš zahteven čas spremenil v čas upanja. Naj Vas, dobri ljudje, v praznovanju Odrešenikovega rojstva in vstopu v Novo leto Jezus poveže v družini, vas blagoslavlja ter podeli svoj mir!

Janez

0 komentarjev

Kaj pa vi menite?

Pin It on Pinterest

Deli s prijatelji