Voščilo za leto 2020

31. Dec 2019 | Nagovori | 0 komentarjev

Evangelist Luka poroča, da so »pastirji pohiteli v Betlehem in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so pripovedovali, kar jim je bilo rečeno o tem otroku…Marija pa je vse te besede ohranila in jih premišljevala v svojem srcu.« V pastirjih prepoznam držo, ki naj bi skupnosti naših dveh župnij poživljala v letu, ki je pred nami. Zagotovo bo to leto izjemnih dogodkov, načrtovanj in tudi preizkušenj. Pohiteti v Betlehem pomeni prevzeti notranje razpoloženje preprostih in ubogih, ki v detetu prepoznajo Odrešenika. 

Voščim Vam, drage sestre in bratje, žive vere v Jezusa Kristusa. Navdušeno pripovedovanje pastirjev je zunanje znamenje, ko ga oznanjamo drugim. Voščim Vam misijonarske gorečnosti, ki ustvarja »Cerkev v izhodu«, kot jo poimenuje papež Frančišek; Cerkev, ki ni zapečkarska, samozadostna ali pa zagledana v svoj prav, prilepljena na tisto tragikomično izjavo »da je vedno tako bilo in tako tudi bo«. 
Nebeška Mati vse besede ohranja v svojem srcu in o njih razmišlja. Voščim Vam dejavne ljubezni, ki je sad notranjega razmišljanja in zavestnih odločitev. Marija je podoba Jezusovih učencev; njena zvestoba je kažipot k Jezusu. Na prvi dan novega leta mnogi sprejemajo načrte in odločitve, ki naj bi se jih držali vse leto. 
Kje se lahko uresničijo naše dobre želje za obe župniji? Dovolite mi, da jih nekaj naštejem: dejavno povezovanje obeh župnij »kot eno srce in ena duša«; poživitev molitvenega življenja po družinah; družinske kateheze; verouk za odrasle; župnijski misijon; moška in ženska srečanja; ustanovitev Karitas, dobrodelne organizacije; nadaljevanje Delavnic molitve in življenja; podpiranje dela z mladimi; srečevanja starejših kot znamenje pozornosti do njih; načrtna skrb za obe svetišči in župnijska poslopja… In še mnogo drugega, kjer bi se našlo mesto za prav vsakega izmed nas, od najmlajših do najstarejših. Moje voščilo je tudi želja za aktivno preživeto poslanstvo kristjana, ki smo ga prejeli pri krstu. 
Evangelist Luka nato nadaljujejo poročilo in zapiše, da »so se pastirji vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo povedano.« Slavim Jezusa za vse, kar slišim in vidim v tem prelepem kotičku Poljanske doline. Vas vse izročam varstvu in blagoslovu Njegovega prebodenega Srca.       Vaš Janez

0 komentarjev

Kaj pa vi menite?

Pin It on Pinterest

Deli s prijatelji