Z nogami na zemlji in pogledom uprtim v nebo

25. Avg 2019 | Nagovori | 0 komentarjev

V soboto, 17. avgusta, je odšel v večnost gospod Ivan Oman, velik človek in narodni buditelj, kot ga je v svojem nagovoru opisal predsednik Republike Borut Pahor. Gospod Ivan nas je obiskal v času župnijskega misijona. 22. februarja 2016 je bil navzoč pri sveti maši v Novi Oselici, nato pa nas je nagovoril na Sovodnju; njegove klene misli so bile spodbuda za zavzeto graditev skupnega dobrega v blagor našega Naroda in Domovine.
Kmet z Zminca; človek visokih etičnih načel, srčen kristjan, ki vero prelije v dobra dela. Bil je ustanovni član Slovenske kmečke zveze, in član Predsedstva Republike Slovenije, ustvarjalec samostojne in neodvisne države Slovenije.
Gospoda Ivana sem šel kropit v Zminec in se naslednjega dne udeležil tudi pogrebnega slovesa. Zahvalil sem se mu za vsa srečanja, pogovore in zgled. Razveselil sem se obeh govorov ob pokopu na loškem mestnem pokopališču. Prvega je imel vnuk, drugega pa predsednik države. Vnuk Blaž Podobnik je med drugim izrekel tele misli: »Vaša krščanska vera je bila vse kaj drugega kot golo sanjarjenje. To je bila vera, katere insignije so ožuljene in s prstjo prežete roke in od dela za družino ukrivljena, pa vendar od božjega dostojanstva pokončna hrbtenica. Vaše krščanstvo je bilo v skrbi za svojo družino, za svoj narod, – za svoj dragi dom in rod. Vaše krščanstvo je bilo v preprosti, a vztrajni molitvi, ki ji skrivnosti tega in onega sveta niso poznane, a se jim bliža z veliko ponižnostjo v imenu Očeta in Sina in Svetega duha.«
Za njim je spregovoril Borut Pahor. Posebno je izpostavil: »Ivan Oman je imel politično vizijo demokracije in ustanovitve samostojne države. Ker je bil pošten in nikomur nič dolžan, je lahko brez strahu o tem pogumno nagovoril ljudi. In ideje je izpričal iskreno, enostavno in jasno… Bil je strpen in potrpežljiv, razumevajoč za dvome in drugačna stališča. To je v ljudeh dodatno poglobilo zaupanje v njegovo voditeljstvo… bil je ena osrednjih osebnosti slovenske politične pomladi in osamosvojitve, eden od ustanovnih očetov naše države.«
Gospoda Ivana sem prosil, naj bo v nebesih naš zagovornik: slovenski narod, v njem tudi Cerkev, potrebujeta ljudi, ki bi – v imenu zvestobe večni Resnici – težke in zapletene stvari povedali kratko in jasno, za oblikovanje dobrih državljanov in kristjanov. j.

0 komentarjev

Kaj pa vi menite?

Pin It on Pinterest

Deli s prijatelji