Življenjska modrost (avtor: Thomas Frings, duhovnik)

7. Jan 2019 | Nagovori | 0 komentarjev

Krona, vonj po kadilu in morda še zvezda. Sveti trije kralji se pojavljajo v neštetih različicah. Tema je vedno ista, odtenki pa drugačni. Vse te različice povezuje eno: Marija drži otroka, ob njej stoji Jožef in približujejo se jim trije modri. Ker vsi trije ne morejo istočasno poklekniti pred Detetom, so umetniki vsakemu izmed njih določili ne samo posebno mesto, temveč tudi značilno podobo, in s tem pred nas postavili čudovito slikovno pridigo o njihovi starosti in nalogah. Mladi kralj je najbolj odmaknjen od dogajanja. Še zlasti posrečeno je, kadar moramo tega mladeniča nekaj trenutkov iskati! Kje je? Kaj počne? Seveda, stoji pri kamelah in konjih! In zakaj? Ker se mladi ljudje pač zanimajo zanje. Danes bi stal med avtomobili in motorji. In kaj mladega kralja ne zanima posebno? Starši z dojenčkom.
Kralj srednjih let se posveča dogajanju okoli matere in otroka. Stoji, na glavi ima krono in z obema rokama drži darilo. Naloga njegove generacije je, da izvaja oblast (krona) in opravlja delo (darilo).
Temu se moramo posvečati, vse drugo je v ozadju. In kaj bi si mislili, če bi gledal k mlajšemu kralju, ki stoji pri konjih in kamelah? Da žaluje za svojo mladostjo! Ni tako malo ljudi, ki gledajo v tisto smer. Na slikah pa si ta kralj ogleduje starega kralja, ki kleči. Prav tisti od trojice, ki ima najslabša kolena. Darilo je odložil nekje ob strani. Odložil je tudi krono. Njegova moč ni več oblast, temveč spoznanje. V otroku je prepoznal svojega Odrešenika, pravega Kralja tega sveta, pred katerim poklekne, da bi ga v naslednjem trenutku poljubil na drobno nožico. Vsaka generacija se mora vprašati, ali izpolnjuje nalogo, ki jo od nje zahteva nenapisana medgeneracijska pogodba. Če najstarejša generacija ne izpolnjuje svoje naloge, je to najbrž bolj žalostno, kot če tega ne počne mlajša, saj bi morala z modrostjo prepoznati prave življenjske vrednote. Za svoje življenje, tudi duhovno, potrebujemo učitelje. Pogosto jih imamo; potrebujemo pa tudi mojstre življenja.
Prosimo za resnično modrost!

0 komentarjev

Kaj pa vi menite?

Pin It on Pinterest

Deli s prijatelji